4 pravidlá skladovania posteľnej bielizne, ktoré si musíte osvojiť aj vy

Ak nebudete posteľnú bielizeň skladovať správne, veľmi ľahko môže dôjsť k jej poškodeniu. Aby vaše obliečky či prestieradlá zostali čisté a svieže aj po dlhej dobe v skrini, rozhodli sme sa vám predložiť základné pravidlá správneho skladovania.

Pravidlo 1: Skladujte iba čisté posteľné plachty a obliečky

Dôkladné vypranie a vysušenie bielizne pred uskladnením by malo byť samozrejmosťou. A to i v prípade, ak sa vám na prvý pohľad zdá, že je čistá. Čo i len najmenšie stopy znečistenia alebo špiny na odložených veciach môžu spôsobiť zmenu farby, alebo podporiť množenie plesní.

Kvalitné napínacie posteľné plachty sú zvyčajne vyrobené z pevných vlákien, ktoré môžu schnúť o niečo dlhšie, preto sa uistite, že ich dávate do skrine úplne suché.

Pravidlo 2: Vytvorte ideálne skladovacie podmienky

Väčšina materiálov ako bavlna, mikrovlákna či jersey plachty, vyžadujú skladovanie v chladnejších, dobre vetraných, tmavých priestoroch. Zabezpečením týchto podmienok sa dokážete vyhnúť trom najčastejším poškodeniam posteľnej bielizne, a to plesni, škodcom a vyblednutiu v dôsledku vystavenia priamemu slnečnému žiareniu.

Nadmerná vlhkosť okrem toho spôsobuje aj zatuchnutie, zožltnutie alebo tvorbu škvŕn. V prípade potreby môžete na redukciu vlhkosti použiť aj absorbéry alebo silikagélové sušidlo.

Pravidlo 3: Používajte ochranné obaly

Posteľnú bielizeň úhľadne poskladajte, nie však príliš natesno, aby ste neobmedzili cirkuláciu vzduchu a vložte ju do bavlneného, plátenného alebo mušelínového ochranného vrecka. Tieto obaly umožnia obliečkam dýchať a zároveň ich efektívne ochránia pred prachom.

Nepoužívajte plastové vrecká na zips, ktoré zachytávajú vlhkosť, čím podporujú množenie baktérií a plesní. Neodporúčajú sa ani papierové obaly, ktoré môžu priťahovať hmyz a spôsobovať zažltnutie.

Pravidlo 4: Pravidelný dozor

To, že ste posteľné plachty dočasne odložili niekam mimo dohľad, neznamená, že tým vaša starostlivosť o ne končí. Je potrebné raz za čas skontrolovať podmienky, v ktorých vaša bielizeň “hibernuje”. To znamená uistiť sa, že je priestor stále vzdušný, čistý a suchý.

 

Zdroj obrázku: Kostikova Natalia / Shutterstock.com