Po Novom roku je najvyšší čas na zmenu

Hovorí sa, že zmena je život. Nemusíte však hneď uvažovať nad obrovskými zmenami typu odchod z práce, sťahovanie sa do inej krajiny alebo bezhlavé spustenie biznisu. Zmenu môžete urobiť najskôr u seba doma. Zútulnite si domácnosť, doplníte ju o nové kúsky a budete sa cítiť ako v úplne novom interiéri. Nabite sa po Novom roku energiou a pustite sa do vylepšenia svojho bývania.

Zbavte sa nepotrebného

Pred Vianocami sa zrejme v každej rodine udeje veľké generálne upratovanie. Podobné sa robí aj na jar. Čo tak si tento rok vyčleniť jeden víkend po Novom roku na to, aby ste sa vo svojej domácnosti zbavili všetkých nepotrebných vecí a urobili si tak miesto na tie, ktoré reálne pravidelne používate? Uvidíte, aká ťarcha z vás opadne. Vytriedené veci môžete buď skúsiť online predať, zúčastniť sa nejakého blšieho trhu, darovať ich, alebo v najhoršom prípade vyhodiť.

Dajte bývaniu nový nádych

Po zbavení sa všetkého nepotrebného je čas na vynovenie svojho bývania. Kde najviac trávite čas? Odpoveď bude zrejme v obývačke na sedačke. Ak je tá vaša už presedená a nesie známky dlhého užívania, je na čase vymeniť starý model za pohodlnú novú pohovku, na ktorej sa vám bude sedieť ako v perinke. Jej veľkosť prispôsobte nielen vašim priestorovým možnostiam, ale aj obvyklému počtu ľudí, ktorí ju pravidelne využívajú. Nezabudnite aj na kreslo, často označované ako “ušiak”, a to najmä v prípade, že sa radi ponoríte do zaujímavej knihy so šálkou kávy v ruke. Budete mať svoje vyhradené miesto na váš čas a príbehy.

Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Pri sedačkách si vyberajte ich materiál aj podľa toho, či máte doma domáce zvieratá, alebo malé deti. Najmä pri látkových pohovkách je problém s čistením škvŕn, ak sa do nich nepustíte okamžite po vzniknutí. Kožené sedačky zase nemusia byť každému príjemné na dotyk. Zamyslite sa teda nad preferenciou vašich členov rodiny a vyberte tú najlepšiu pre vás.

Maličkosti, ktoré zavážia

Pri robení zmien v domácnosti vás určite bude aspoň sčasti obmedzovať váš rozpočet. Nemusíte hneď vymeniť všetky kusy nábytku, choďte na to postupne. Ak kúpite novú sedačku, tak ďalšie veľké položky nechajte na ďalší rok. Zamerajte sa na menšie veci, ktoré však vo veľkom zavážia. V domácnosti predsa nesmú chýbať dizajnové okrúhle zrkadlá, vďaka ktorým neodídete z domu s najmenšou chybičkou krásy. Avšak zrkadlá môžu plniť aj omnoho väčšiu praktickú funkciu. Môžete nimi dostať cez odraz svetlo do tmavšej miestnosti.

Zdroj obrázka: Followtheflow / Shutterstock.com

Preč s holými stenami

Jednou z najjednoduchších zmien, ktoré môžete vo svojom interiéri spraviť, je oživiť holé steny. Tie pôsobia neosobne, chladne a prázdno. Čo tak si vyvolať fotky s milovanou rodinou, zážitky z dovoleniek, osláv či výletov? Rámiky s fotkami môžete pravidelne obmieňať a pripomínať si tak stále nové a nové spomienky.

Na steny však môžete dať aj krásnu a nápaditú nástennú mapu, a to aj v prípade, že nie ste vášniví cestovatelia. Je to skvelá dekorácia. Cestovatelia sa zase pri pohľade na mapu na stene určite zasnívajú o svojich nasledujúcich cestách a vďaka nej si môžu vizualizovať trasy. Zvolíte mapu vo forme nálepky, jednodielneho či viacdielneho obrazu, alebo vo forme kovovej konštrukcie?

Robte zmeny vo svojom interiéri postupne a neunáhlite sa. Snažte sa kombinovať jednotlivé kusy nábytku a dekorácií tak, aby spolu ladili a nepôsobili len ako náhodný zhluk, čo sa k sebe vôbec nehodí. Zariaďujte si bývanie nielen štýlovo, ale aj prakticky. Zbytočne budete mať všade okolo sviečky, keď ich kvôli malému dieťaťu nebudete ani môcť zapáliť. Cíťte sa doma čo najpríjemnejšie a urobte čo najviac pozitívnych zmien s príchodom Nového roku. Nech aj váš život zažije poriadnu otočku. Aspoň v bývaní!