Vitamín C – viac než imunita

Doplnok, ktorý pozná každý. Je obľúbený a často sa používa pri prechladnutí a oslabení organizmu. Na úvod si vysvetlíme, čo presne je vitamín C.

 

Vitamín C plní v našom tele mnoho veľmi dôležitých funkcií. Väčšina ľudí konzumuje vitamín C, aby pomohla telu proti infekciám a poklesu imunity. Názory na denný príjem vitamínu C sa rozchádzajú. Podľa oficiálnych údajov ľudské telo nepotrebuje viac ako 75-100 mg vitamínu C denne. Na druhej strane iné štúdie tvrdia, že skutočná potreba môže byť oveľa vyššia. Jedným z mnohých argumentov uvádzaných na túto tému je skutočnosť, že u zvierat schopných syntetizovať kyselinu L-askorbovú je denná produkcia tejto látky približne 5 mg na kilogram telesnej hmotnosti. Pre ženu s hmotnosťou približne 50 kg je preto odporúčaná denná dávka 250 mg. U mužov s vyššou hmotnosťou by to mohol byť až dvojnásobok.

 

Vitamín krásy

Viackrát sme počuli, že pohár šťavy z čerstvého ovocia alebo zeleniny má pozitívny vplyv na zdravie a vzhľad našej pleti. Málokto vie, že vitamín C má pozitívny vplyv aj na našu pleť. Kyselina askorbová, ktorá je obsiahnutá v tomto vitamíne, je najčastejšie používanou zložkou mnohých výrobcov kozmetiky. Mnohí lekári tvrdia, že kyselina askorbová vám umožní dlhšie sa tešiť z krásneho a mladistvého vzhľadu. Účinne bojuje proti voľným radikálom a pomáha v boji proti seborei a akné.

 

Výhody suplementácie vitamínom C

  • Zlepšená imunita
  • Zlepšenie vzhľadu vlasov, pokožky a nechtov
  • rýchlejšia regenerácia organizmu (veľmi dôležité pri športe)
  • Tlmí zápal v tele a podporuje hojenie kĺbov
  • Zhrnutie

 

Vitamín C je dôležitou súčasťou našej každodennej stravy a doplnkov výživy, najmä pre ľudí, ktorí intenzívne trénujú. Vitamín C je jednou zo základných látok, ktoré by sme mali denne dopĺňať. Má množstvo pozitívnych vlastností pre vzhľad našej pokožky, vlasov a nechtov, ako aj pre tréningové účinky.

 

 

Zdroj obrázka: Flamingo Images / Shutterstock.com