Dom a záhrada vyžadujú pravidelnú údržbu

Bývanie v rodinnom dome je snom mnohých ľudí, ale stavbou a sťahovaním sa všetko len začína. Údržba domu je časovo aj finančne náročnejšia.

Dom a záhrada vyžadujú pravidelnú údržbu

 

Bývanie v rodinnom dome je snom mnohých ľudí, ale stavbou a sťahovaním sa všetko len začína. Údržba domu je časovo aj finančne náročnejšia. Pozornosť si vyžaduje komín, plynový kotol, garážové brány, elektrorozvody, fasáda, podlahy aj strešné okná. Odmenou vám bude pohodlné a príjemné bývanie s vlastnou záhradkou a súkromím.

 

Údržba rodinného domu

 

Pravidelná údržba a preventívne kontroly vám môžu ušetriť kopu starostí aj peňazí. Prevencia je vždy lepšia ako “hasenie” kritickej situácie. Pred každou vykurovacou sezónou by ste mali nechať skontrolovať komín a plynový kotol ak ho máte. Revízia plynových rozvodov a spotrebičov sa nemusí robiť každý rok, ale taktiež by ste ju nemali zanedbať.

Dom a záhrada vyžadujú pravidelnú údržbu

Z času na čas je dobré skontrolovať aj rozvody vody a kanalizácie, aby ste sa vyhli prípadným únikom. Postarať sa treba aj o kovania, zámky a pánty. Veľké garážové brány, bránky, dvere aj okná majú pánty a kovania, ktoré potrebujú aspoň raz ročne premazať.

 

Okná a univerzálne strešné okná si vyžadujú aj údržbu tesnení, ktoré sa opotrebovávajú a strácajú na efektivite. Aby ste ich životnosť predĺžili a odolávali vode aj vetru je dobré pravidelne ich natierať silikónovým olejom alebo podobným prípravkom.

Dom a záhrada vyžadujú pravidelnú údržbu

Údržba záhrady

 

Aj záhrada si vyžaduje váš čas a energiu bez ohľadu na to, či je okrasná alebo úžitková. Pripravte sa na kosenie a hnojenie trávnika, vysádzanie a úpravy záhonov, omladzovacie alebo tvarovacie rezy stromov, starostlivosť o zeleninové záhony a samozrejme zavlažovanie. Pokiaľ máte jazierko alebo bazén bude potrebné postarať sa aj o ne. Nenáročné úkony ako je napríklad kosenie trávnika alebo vysádzanie rastlín či zeleniny zvládnete bez problémov aj samy. O údržbu záhrad sa ale starajú aj profesionálne firmy, takže s náročnejšími alebo odbornými prácami sa nemusíte trápiť samy.