Praktické rady, ktorými by ste sa mali riadiť pri výbere dámskeho oblečenia

Praktické rady, ktorými by ste sa mali riadiť pri výbere dámskeho oblečenia

 

Dostupnosť oblečenia nebola nikdy väčšia ako je v súčasnosti. Ročne však rastie množstvo textilného odpadu a vznikajú inštitúcie, ktoré nás majú motivovať, aby sme oblečenie nakupovali premyslene a kupovali len to, čo v skutočnosti využijeme.

Fast fashion nás môže v budúcnosti priviezť do záhuby. Viete ale ako správne nakupovať nové oblečenie?

Praktické rady, ktorými by ste sa mali riadiť pri výbere dámskeho oblečenia

Uprednostňujte lokálnych výrobcov

 

Väčšina dostupného oblečenia nevydrží veľmi dlho. Po pár opraniach sa sperie, stratí svoju pôvodnú farbu, poprípade sa roztiahne a stane sa nenositeľné. Aby sme však týmto nepríjemnostiam predchádzali, treba zmeniť taktiku. Skúste uprednostňovať skôr lokálnych výrobcov, ktorí predávajú kvalitné dámske oblečenie, ktoré vám vydrží a po pár praniach si zachová svoj tvar, ale i farbu. Ak sa zameriate na lokálnych výrobcov, počítajte s vyššími cenami, za aké sa predáva oblečenie vo fast fashion obchodoch. Kvalitou sa však nedajú porovnávať s oblečením z fast fashion obchodov. Oblečenie sa šije z kvalitných európskych látok a čo je dôležité, nešijú ho deti v krajinách tretieho sveta.

 

Vytvárajte si tzv. „capsule wardrobe“

 

Počuli ste už niekedy tento termín? Ak nie, možno vám bude niečo hovoriť „kapsulový šatník“. Riadia sa ním viacerí lokálni výrobcovia oblečenia, ale tento trend sa zapáčil aj viacerým známym blogerkám.

Podstatou kapsulového šatníka je vytváranie rôznych kombinácií z pár kúskov ľahko kombinovateľného oblečenia a obuvi. Ak ste „veľkou fanúšičkou“ oblečenia a obuvi a každý týždeň si kúpite niečo nové, vytváranie kapsulového šatníka bude pre vás problém. Ak však máte záujem prispieť k zmene v módnom priemysle, vyskúšajte to.

Ak sa práve chystáte kúpiť si nové dámske tenisky, kúpte si také, ktoré ľahko skombinujete k dámskemu saku, ale i k džínsovej bunde.

Praktické rady, ktorými by ste sa mali riadiť pri výbere dámskeho oblečenia

Keď si vytvoríte kapsulový šatník, zrazu zistíte, že nepotrebujete každý týždeň nové oblečenie a v šatníku budete mať len to, čo v skutočnosti aj využijete a nebude to v skrini zapadať prachom.

Odporúčame vám preto kupovať kvalitnejšie dámske oblečenie, ktoré ľahko skombinujete s tým, čo máte v šatníku. Už v predajni premýšľajte, či nový kúsok, ktorý sa vám páči, budete mať s čím skombinovať.