Viete, ako sa správne starať o šperky?

Viete, ako sa správne starať o šperky?

Viete, ako sa správne starať o šperky?

Chcete aby vaše šperky vydržali čo najdlhšie ako nové? Prstene, náušnice, náhrdelníka aj náramky potrebujú starostlivosť. Ak máte doma šperky alebo bižutériu nemali by vám chýbať ani šperkovnice, ktoré ich nie len chránia, ale zároveň slúžia aj ako dekorácia.

 

Na svoje šperky si dávajte pozor

Zlato, striebro aj chirurgická oceľ sú pomerne odolné voči vonkajším vplyvom a mechanickému poškodeniu, ale hrozbou sú hlavne chemikálie obsiahnuté napríklad v čistiacich prostriedkoch. Pri bežnom nosení by nemalo prísť k poškodeniu alebo väčšiemu poškriabanou šperkov. Pri športe, upratovaní, práci v záhrade a podobne by ste si ale mali všetky odložiť.

Viete, ako sa správne starať o šperky?

Krásne prstene totiž môžu ľahko skĺznuť z mokrých alebo spotených rúk, náramky a retiazky sa zasa môžu ľahko roztrhnúť. Aby sa šperky stále leskli je potrebné ich z času na čas vyčistiť. Obvykle na to stačí jemná handrička, použiť môžete aj vlažnú vodu s kvapkou čistiace prostriedku na riad. Do kontaktu s vodou a saponátmi by ale nemali prísť do kontaktu šperky s drahými kameňmi.

 

Každý šperk potrebuje svoje miesto

Ak niečo šperkom neprospieva tak je to priame slnečné žiarenie, vlhkosť a prach. Práve preto sú všetky šperkovnice jednoducho nenahraditeľné. Vašim obľúbeným a vzácnym šperkom ale aj bižutérií poskytnú bezpečné miesto. Vnútro je mäkké a jemné, takže sa šperky nepoškodia ak sú správne uložené. Pri ukladaní myslite na to, že by sa nemali navzájom dotýkať. Predtým ako vaše cennosti odložíte, mali by ste ich vyčistiť, aby ste odstránili nečistoty a pot, ktoré môžu spôsobiť oxidáciu.

Viete, ako sa správne starať o šperky?

Pri pravidelnej starostlivosti a správnom uskladnení vám budú šperky z drahých kovov aj kvalitná bižutéria slúžiť dlhšie než ste očakávali. Drahokamy, zlato či platina sa koniec koncov môžu stať aj dedičstvom pre vašich potomkov.