Tieto 4 rady predĺžia životnosť dioptrických okuliarov

Tieto 4 rady predĺžia životnosť dioptrických okuliarov

Ak bez okuliarov nedokážete fungovať a nikam sa bez nich ani len nepohnete, je nutné sa o ne aj patrične starať. Možno ani neviete, že niečím, čo robíte úplne automaticky, môžete výrazne uškodiť vašim okuliarom. Prečítajte si teda, na čo si treba dávať pozor.

Pamätáte si ešte, ako ste konečne obdržali nové dioptrické okuliare? Dbali ste na ich čistotu, starostlivo si okuliare vždy odkladali do príslušnej krabičky a postupne si na ne zvykali. Po čase ste sa s nimi už úplne stotožnili, nosili ich bez ťažkostí a určite ste mierne poľavili aj od tej prvotnej starostlivosti. Niektoré úkony však nie sú správne a možno si ani ste vedomí toho, ako postupne okuliare týmito postupmi deformujete.

  1. Správne skladanie okuliarov

Skladáte si okuliare z tváre len jednou rukou? Možno ste ani nevedeli, že nejde o správny postup a výrazne tak môžete zaťažiť len jednu stranu a tým ju mechanicky aj poškodiť. Ako pri nasadení okuliarov, tak aj pri ich skladaní sa odporúča zapojiť obe ruky.

  1. Puzdro je alfou a omegou

Pokiaľ vlastníte dioptrické okuliare, práve puzdro by malo byť vašou základnou výbavou počas každého dňa. Ak by ste totiž položili okuliarové šošovky z prednej strany na nejaký tvrdší povrch, výrazne by ste ich poškodili. Pri zakúpení dioptrických okuliarov dostanete takmer zakaždým aspoň jedno univerzálne puzdro automaticky. Ak vám ale nevyhovuje, existuje mnoho dizajnových prevedení v rôznych variáciách a určite si teda nejaké vyberiete.

  1. Adekvátne čistenie

Utierate si najčastejšie okuliare hygienickými vreckovkami alebo priamo tričkom či iným odevom? Táto forma čistenia síce patrí medzi tie najčastejšie využívané, nie je ale najvhodnejšia. Ak chcete eliminovať aj väčšie nečistoty z okuliarov, najúčinnejšie vám pomôže opláchnutie vo vlažnej vode s pridaním pár kvapiek jari. Nezabudnite si zaobstarať čistiaci sprej priamo určený na čistenie okuliarov a používať výlučne len vhodnú handričku.

  1. Vysoké teploty okuliarom neprospievajú

Opekáte a sedíte v blízkosti veľkého ohňa s nasadenými okuliarmi? Vysoké teploty môžu okuliarom škodiť a značne ich aj deformovať. Neodporúča sa teda vstupovať s nimi ani do sauny a vyhnúť by ste sa mali aj horúcim miestam. Ak totiž okuliare odložíte na vyhriaty parapet či žeravú palubnú dosku automobilu, vôbec to vašim okuliarom neprospeje.

Či už vlastníte dioptrické okuliare Ray-Ban alebo ste si zvolili iný dizajnový kúsok, ktorý pritiahne pohľady okoloidúcich, týmito radami by ste sa mali riadiť pri akomkoľvek type. Existuje však viacero odporúčaní a rád, ako sa o vaše okuliare správne starať, tieto rady sú ale takým základom, na ktorý by ste nemali zabudnúť.