Sublimačný papier – transferový papier novej generácie

Sublimácia je premena skupenstva, ktoré je na začiatku tuhé, na skupenstvo, ktoré sa zmení na plynné. Tento proces sa využíva pri tlači, kedy sa na tzv. sublimačný (prenosový) papier vytlačí obrázok a ten sa po priložení na materiál a vplyvom vysokej teploty a tlaku zmení na skupenstvo pevné. Materiál vystavíme teplote 150 – 200 stupňov a tlaku, atrament následne zaschne a prenikne do textilu tak, že ho zafarbí. Je ešte možné aj to, aby plynný atrament prenikol do polyesterového laku, ktorý sa dá naniesť takmer na každý predmet.

Dnes je na trhu veľa sublimačných predmetov, na ktoré sa dá urobiť potlač. Ako vhodné darčekové alebo dekoratívne predmety môžu byť puzzle, prívesky, kľúčenky, magnetky s naneseným povrchovým lakom na povrchu a preto je možné na nich naniesť fotografiu, ktorú by sme na daných veciach chceli mať.

Papier, ktorý je určený na sublimáciu má taký povrch, ktorý zjednoduší manipuláciu pri prenášaní každého z výtlačkov na mnoho materiálov ako sú keramika, sklo, textil a iné.

To, že je jeho povrch špeciálne upravený zaistí úplnú absorpciu pri tlači s použitím sublimačných atramentov a ďalší tepelný prenos pôsobením termolisu alebo iného termotransferového zariadenia. Vysoký kontrast a briliantné farby, vysoké rozlíšenie spôsobujú najmä vylepšené parametre materiálu.

Sublimačná technológia umožní tlač v krásnych farbách a vo vysokej fotografickej kvalite s vysokým rozlíšením. Každý z výtlačkov sa dá aplikovať na rôzne materiály. Technológia sublimácie je chemickým procesom, pri ktorom dôjde k preniku farbiva do štruktúry materiálu, ktorý slúži ako podklad. Z plynu sa opäť zmení na pevné častice. Vďaka tomu sa ľubovoľný výtlačok z tlačiarne dostane tak priamo na materiál, na ktorý by sme ho chceli dostať. Výsledok je extrémne odolný voči akýmkoľvek nepriaznivým vplyvom ako je blednutie spôsobené UV žiarením, blednutie, odlepovanie alebo poškriabanie.

Výtlačky, ktoré sú na sublimačnom papieri sa tak dajú použiť na rôzne materiály ako sú kov, sklo, mramor, polyesterový textil alebo iný materiál. Motív sa na sublimačný papier vytlačí zrkadlovo obrátene, nalisuje sa a následne sa prenosový papier stiahne.

Sublimáciou je možné tlačiť aj fotodosky, nie je možná tlač fotografií.

Ako tie hlavné vlastnosti sublimačného papiera môžeme spomenúť aj to, že je navrhnutý pre tlač nielen na odevy, ale aj na mäkké pútače, má vysokú schopnosť prenosu atramentu na textílie. Obraz je ostrý, farby sú živé, a kvalita tlače je trvalo rovnaká.