Naučte sa cudzí jazyk rýchlo a efektívne aj doma

Naučte sa cudzí jazyk rýchlo a efektívne aj doma

 

Naučte sa cudzí jazyk rýchlo a efektívne aj doma

Ovládať cudzí jazyk sa dnes považuje takmer za samozrejmosť. Naučiť sa aspoň základy dokáže aj doma, budete ale potrebovať vytrvalosť, jazykové učebnice, nahrávky a pomôže aj odborná literatúra.

 

Začnite slovnou zásobou

Je jasné, že musíte začať od základov a to sú v tomto prípade slovíčka. Bifľovanie sa slovíčok síce nie je veľká zábava, ale inak to nejde. Neskôr sa môžete začať naspamäť učiť celé vety, napríklad základné konverzačné frázy. Dobrým pomocníkom sú moderné jazykové učebnice určené pre začiatočníkov. Nemusíte sa hneď trápiť gramatikou, stačí ak si budete každý deň opakovať slovíčka a vety, ktoré už poznáte a postupne pridávať nové.

Naučte sa cudzí jazyk rýchlo a efektívne aj doma

Veľa čítajte

Čítanie cudzojazyčných kníh vám veľmi pomôže. Je to prirodzený spôsob učenia, ktorý je navyše aj motivujúci. Ak si chcete prečítať svojho obľúbené autora v originály alebo sa vám nechce čakať na slovenské vydanie dlho očakávaného bestselleru neostáva vám iné, ako sa naučiť cudzí jazyk. Motiváciou môže byť aj kvalitná odborná literatúra, ktorú potrebujete kvôli vášmu štúdiu alebo práci. Pre viaceré odborné témy neexistuje v slovenskom jazyku veľa literatúry a tak treba hľadať v zahraničí.

Naučte sa cudzí jazyk rýchlo a efektívne aj doma

Zahraničné filmy a seriály

Výhodou sledovania filmov a seriálov je to, že pochytíte aj správnu výslovnosť. Navyše sa naučíte aj rôzne slangové výrazy, ktoré v slovníkoch nenájdete. Spočiatku pozerajte filmy s titulkami, aby ste si mohli doplniť aj slovíčka, ktorým zatiaľ nerozumiete. Postupne sa pokúste viac sústrediť na hovorené slová než na titulky a nakoniec ich úplne vypnúť. S pochopením vám určite pomôže aj dej filmu či seriálu.

Cudzí jazyk sa ale najlepšie naučíte tak, že budete komunikovať a konverzovať s cudzincami. Kedykoľvek sa vám naskytne takáto príležitosť neváhajte ju využiť, aj keď sa vás len turista pýta na cestu.