Ako a čím nakŕmiť atramentovú tlačiareň?

Ako a čím nakŕmiť atramentovú tlačiareň?

Ako a čím nakŕmiť atramentovú tlačiareň?

 

Cartridge alebo toner? Odpoveď na túto otázku prináša riešenie najčastejšieho problému pri výbere náplní do tlačiarní, ktorý spočíva v zamieňaní si oboch pojmov. Zatiaľ čo toner slúži výhradne ako náplň pre laserové tlačiarne, cartridge sa používa do tlačiarní atramentových.

 

Aké cartridge poznáme

Toner je v podstate práškovou náplňou, atramentové cartridge zase využívajú atrament, ktorý môže byť na báze farbiva alebo pigmentu. Pigmentové verzie sú rýchloschnúce, s veľmi ostrou povrchovou úpravou a výbornou odolnosťou voči UV aj vode. Náplne na báze farbív síce takúto odolnosť ponúkajú, no dokážu produkovať živé, verné farby a pre bežného užívateľa, ktorý s tlačovinami nepracuje profesionálne, sú ekonomickejšou voľbou.

Ako a čím nakŕmiť atramentovú tlačiareň?

Cartridge a typy

Na trhu nájdete okrem rôznych značiek aj niekoľko typov cartridgeov, ktoré sa môžu líšiť cenou, výdatnosťou i kvalitou tlače. Máme na mysli cartridge originálne, kompatibilné a repasované.

 

  • Originálne cartridge sú dielom renomovaných značiek, ktoré zároveň vyrábajú aj tlačiarne. Originálne náplne určitej značky (napr. atramentové cartridge Brother) slúžia výhradne ako náplň konkrétnych typov tlačiarní rovnakej značky. Patria medzi najdrahšie, ale aj najkvalitnejšie cartridge na trhu, s veľmi vysokou kvalitou tlače a minimálnou poruchovosťou.

Ako a čím nakŕmiť atramentovú tlačiareň

  • Kompatibilné cartridge sa hodia pre rôzne modely tlačiarní rôznych značiek. Kvalitou sa v maximálnej možnej miere snažia priblížiť originálom. Vyrábajú ich renomovaní výrobcovia tlačiarenskej techniky, ale aj rôzne no name firmy, preto treba byť pri výbere kompatibilných náplní opatrný a riadiť sa podľa referencií a užívateľských skúseností.

 

  • Repasované cartridge sú v podstate použité originálne náplne, respektíve ich obaly. Po vyčistený a oprave sa do nich znovu „naleje“ náplň. Tieto cartridge fungujú, no kvalita tlače nebýva príliš dobrá. Tešiť tak môže len nízka cena a fakt, že ste recykláciou spravili aspoň malú službu našej planéte.